Zamieszczone przez Andrev3
[O1] Silnik AKL i spadek mocy z włączona klimą...
Zwiń
X
-
[O1] Silnik AKL i spadek mocy z włączona klimą...
Mój problem jest taki, że po włączeniu klimatyzacji auto w sposób dość zauważalny traci moc. Utrata ta jest na tyle duża, że przyśpieszając na 4 czuję się tak, jakbym przyśpieszał na 5. I tak jest na każdym biegu, tzn. czuję jakby był włączony bieg wyższy niż ten, który mam. Bez klimy auto jest bardzo żwawe (proszę właścicieli zawirusowanych klekotów o niekomentowanie tego stwierdzenia), ale po włączeniu AC przyjemnośc z jazdy jest równa 0. A jak maja inni właściciele AKL? Może ja mam jakiś problem, a może ten typ tak ma?
-
-
Zamieszczone przez rezonwłączenie klimy przy tym silniku jest praktycznie niezauważalne w normalnych warunkach
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osjak jest niesprawnaZamieszczone przez neevorw tym silniku wlaczenie klimy jest zauwazalne tylko na biegu jalowym
Zamieszczone przez Maicroftkazdym TDI i nie tylko taki objaw moj tylek czuje
Komentarz
-
-
W momencie kiedy wlacza sie sprezarka zawsze czuc, w koncu ona na rozruch chyba zabiera z 2kW, a to wlasnie mozna odczuc. Potem jak juz pracuje auto powinno calkiem normalnie jezdzic, ale obciazenie silnika ze strony sprezarki dalej jest wyczuwalne, bo jednak ona pracuje. Dlatego testy przyspieszen samochodow podawane sa wlasnie z wylaczona klima
Komentarz
-
-
Maicroft obciążenie jest wyczuwalne, ale nie tak jak pisze autor postuZamieszczone przez Agamek12po włączeniu klimatyzacji auto w sposób dość zauważalny traci moc. Utrata ta jest na tyle duża, że przyśpieszając na 4 czuję się tak, jakbym przyśpieszał na 5.Zamieszczone przez MaicroftPotem jak juz pracuje auto powinno calkiem normalnie jezdzic,
Komentarz
-
-
Czyli wniosek z tego jest taki, że po powrocie do W-wy musze dokładnie sprawdzić co jest z klimą. A tak przy okazji: moja klima to Diavia i z taką klima auto wyjechało z salonu - znacie może dobrego fachmana od takich klim w Warszawie?
[ Dodano: Pon 18 Sie, 08 23:06 ]
Po przejechaniu kilkuset kilometrów z prawie cały czas włączoną klimą coś się "naprawiło". Tzn. wpływ klimatyzacji na osiągi jest zauważalny, ale w stopniu minimalnym i mam wrażenie, że tylko w dolnym zakresie obrotów silnika. Czyżby sprężarka z powodu nieużywania się "zastała" i powodowała zwiększone opory? Nieważne, w każdym razie auto z włączoną klimą "odżyło", więc mój temat się wyczerpał.
Komentarz
-
Komentarz